Ta en dusch på förintelsens minnesdag?

Hej!

Som ni kanske vet var det förintelsens minnesdag lördag den 27/1. För att uppmärksamma den här dagen har hela skolan läst om förintelsen. Jag tänkte berätta lite hur det har varit för mig, som elevrådsrepresentant för årskurs 7.

Förra veckan hade vi ett elevrådsmöte där vi introducerade temat för alla representanter. Jag fick höra att vi skulle läsa Sofia Z-4515. Det är en tecknad serie som är baserad på Sofia Taikons historia om förintelsen. För att barn i alla åldrar ska kunna ta del av den är den skriven på ett sätt som är lätt att förstå och den har inte med allt det hemska som hände.

Den här veckan har jag fått höra och sett historier, dikter, bilder, böcker och massor av annat om förintelsen. Jag har också fått skriva en dikt om det. Det var sorgligt att tänka på allt som hände men samtidigt kändes det bra att vi minns alla offer. Det är också viktigt att vi förstår hur förfärligt det var så att det aldrig ska hända igen.

Så här blev min dikt:

Ta en dusch.

Vi står på ett led.

Ta en dusch.

Skrik och gråt överallt.

Ta en dusch.

Det här känns inte rätt.

Ta en dusch.

Men jag får både handduk och tvål

Ta en dusch.

Näst på tur är jag.

Ta en dusch.

Jag kan inte andas något mer.

Ta en dusch.

Eftersom jag är långt ifrån en professionell dikt skrivare så är den långt ifrån perfekt, men jag är ändå nöjd. Jag försökte sätta mig i någon annans skor, ett offers. Hur det måste ha känts för den som skulle ”ta en dusch” i förintelselägret.

För mig har den här veckan väckt massor av känslor hos mig. Jag har blivit ledsen, arg och upprörd. Men nu i slutet av veckan känner jag mest att det har varit viktigt med det här temat. Att det är bra att det väcker känslor hos mig och mina klasskamrater. Det är viktigt att vi uppmärksammar offren.

/Danya, G10 (åk 7)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 3 =